French press Resto 0,6 l
French press Resto 90501 z kolekce Atria německého výrobce Resto Kitchenware vám pomůže rychle připravit vaši oblíbenou kávu nebo čaj. Nádoba se skleněnou rukojetí je vyrobena z borosilikátového žáruvzdorného skla a má silikonový odnímatelný protiskluzový podstavec. Součástí je nerezový filtr a víko z plastu. Všechny části lze mýt v myčce na nádobí nebo ručně. French press využijete nejen doma, ale i v kanceláři nebo na chatě.
- french press Resto 90501
- skleněná nádoba se skleněnou rukojetí
- vyrobeno z borosilikátového žáruvzdorného skla
- silikonový odnímatelný protiskluzový podstavec
- nerezový filtr
- plastové víko
- materiál borosilikátové sklo, nerez, silikon
- objem 0,6 l
- rozměr 185 x 95 x 135 mm
- hmotnost 0,383 kg
- kolekce Atria
Čím jemněji namletá káva, tím kratší dobu se připravuje.
Pro přípravu kávy ve French press je důležitá hrubost mletí kávy. Proto existuje jednoduché pravidlo, čím jemněji je káva namleta, tím kratší dobu se připravuje. Káva by měla mít hrubost mletí jen o málo menší, než jsou očka v sítku výrobku tak, aby její pevné části sítkem neprošly.
Původ a výhody French pressu.
První zmínky o French pressu v historii pocházejí už okolo roku 1806 (Francie), ale první oficiální patent je italský, kdy si French press nechal patentovat v Milánu Attilio Calimani v roce 1929. Mezi největší výhody používání French pressu patří bezpochyby rychlost a jednoduchost přípravy kávy, snadné mytí a dobrá kontrola nad teplotou vody. Chuť kávy je jemnější než v případě českého tzv. "turka.
Příprava kávy ve French pressu.
1. Dejte vařit vodu.
2. Vyjměte z umytého French pressu sítko s víčkem. Před každou přípravou kávy doporučujeme French press propláchnout čistou vodou.
3. Pokud nemáte k dispozici čerstvě namletou kávu, což je samozřejmě ideální, použijte tu, kterou jste si zakoupili a nechali namlít na hrubost, odpovídající velikosti ok sítka vašeho French pressu. Na středně silnou kávu potřebujete 8 g na150 ml vody.
4. Až se voda v konvici uvaří, vyčkejte cca 30 vteřin po automatickém vypnutí, aby nebyla voda zcela vroucí a zchladila se na teplotu 95-96°C, což je pro přípravu kávy ve French pressu optimální.
5. Připravené množství mleté kávy nasypte do French pressu a pomalu ji zalijte odpovídajícím množstvím vody. Káva nesmí být na žádném místě suchá. Počkejte, než káva začne "probublávat".
6. Na French press dejte víko se zvednutým sítkem a vyčkejte cca půl minuty. Pokud máte kávu hruběji namletou, je třeba nechat ji spařenou déle - 1,5 minuty - 2 minuty.
7. Sejměte víčko a kávu promíchejte lžící, aby nezůstávala na vnitřních stěnách nádoby French pressu. Poté víčko znovu nasaďte na French press a nechte kávu dalších 1,5 minuty louhovat. V případě hrubší kávy vyčkejte 2 minuty.
8. Nyní pomalu stlačujte sítko dolů. Pomalu proto, aby byla stlačena všechna káva a částečky kávy se nedostaly do horní části. Poté kávu ihned servírujte. Pokud ji necháte "stát" delší dobu, její chuť bude mdlá a ztratí svou lahodnost.