Frolíkova mletá káva Hejtman 250g
U Frolíkovy kávy Hejtman jsou opět použity jako u všech našich káv suroviny prvních jakostí. Exkluzivita této směsi je dána poměrem Robusty s Arabikou, která činí 40% ku 60% Arabiky, což způsobuje velmi jemnou hořkost. Suroviny pro tuto kávu pocházejí ze Střední Ameriky a Asie. Tuto kávu doporučujeme pro toho, kdo nemá rád kyselou a nebo naopak silně hořkou kávu.
- Balení: mletá káva 250 g
- Výrobce: Frolíkova káva
- Robusta 40%, Arabica 60%
- ze Střední Ameriky a Asie
- jemně hořká chuť
Arabika z plodů kávovníku arabského stálezeleného keře
Arabika je označení pro kávu vyrobenou z plodů kávovníku arabského, stálezeleného keře, dorůstajícího 5 až 8 metrů. Z hlediska produkce kávy je kávovník arabský nejvýznamnějším druhem, podílí se na celkové světové produkci až 70 %, zbytek připadá na kávovník statný. Původně pochází ze severovýchodní Afriky, dnes jsou největšími producenty kávy Arabika Brazílie, Kolumbie, Mexiko, dále také Indie nebo Indonésie. Káva Arabika je káva vysoké kvality a přestože obsahuje méně kofeinu, nabízí širokou paletu chutí a vůní.
Robusta z kávovníku statného
Robusta označuje kávu pocházející z kávovníku statného. Ten pochází z tropických deštných lesů v povodí řeky Kongo a dnes se pěstuje všude v tropech a subtropech. Chuť Robusty je nezaměnitelná, s výrazně hořkou chutí a velmi silným, zemitým tělem. Oproti kávě Arabika obsahuje až dvakrát více kofeinu.
Drobné střípky o kávě
Podle dochovaných záznamů pochází káva z Etiopie, odkud se postupně rozšířila do celého světa. Arabové nejdříve svůj nalezený poklad v podobě nalezených kávových bobů a kávy samotné dlouze hlídali, ale dříve nebo později došlo k jejímu rozšíření i za hranice Arábie. Například do Brazílie, největšího světového producenta kávy, se káva dostala kolem roku 1730. Šikovný důstojník se tehdy dostal do přízně manželky panovníka ve Francouzské Guyaně a brazilská nadvláda v kávě mohla začít.
Mimo to se k počátkům jejího objevení také vztahuje mnoho legend. Ta nejznámější tvrdí, že habešský pastevec koz Kaldi si povšiml, že jeho zvířata vždy ožijí, když se napasou bobů z neznámého keře. Proto boby z keře sesbíral a svěřil se místnímu opatovi. Ten nejdříve boby odsoudil a jejich povzbudivé účinky připsal ďáblu a vhodil je do ohně. Vůně kávových zrn však donutila opata změnit názor. Od té doby slouží upražená, rozdrcená kávová zrna zalitá vodou jako povzbuzující nápoj k tomu, aby mniši vydrželi recitovat své dlouhé modlitby.
A věděli jste, že káva je druhou největší světovou komoditou? Na její produkci se podílí více než 25 miliónů lidí a další půl miliarda se podílí na její distribuci. Samotná káva dále neobsahuje žádné kalorie, ale podílí se na jejím spalování. Jeden šálek kávy obsahuje 70 kávových zrn a nejdražší káva je káva z cibetšího trusu (cibetka je malé kunovité zvíře). Každý den se navíc vypije neuvěřitelných 2,25 miliardy šálků kávy. Kolik jich vypijete vy?