French Press Bialetti Omino 0,35 l
Pro přípravu kvalitní kávy, nebo čaje můžete použít French Press Bialetti Omino "mužíček", který je vyroben z nerezové oceli 18/10 a borosilikátového skla vysoké odolnosti. Díky vytříbeným detailům a kvalitě provedení jde o výjimečný produkt. Údržba je snadná, v podstatě jej opláchnete jen vodou. Víčko výrobku je z nerezové oceli a obsah činí 0,35 litru.
- z ušlechtilé oceli v kombinaci s varným sklem
- snadná údržba, stačí opláchnout vodou
- víko z nerezové oceli
- obsah 0,35 litru
- dobrá kontrola nad teplotou vody
Čím jemněji namletá káva, tím kratší dobu se připravuje
Pro přípravu kávy ve French press je důležitá hrubost mletí kávy. Proto existuje jednoduché pravidlo, čím jemněji je káva namleta, tím kratší dobu se připravuje. Káva by měla mít hrubost mletí jen o málo menší, než jsou očka v sítku výrobku tak, aby její pevné části sítkem neprošly.
Původ a výhody French pressu
První zmínky o French pressu v historii pocházejí už okolo roku 1806 (Francie), ale první oficiální patent je italský, kdy si French press nechal patentovat v Milánu Attilio Calimani v roce 1929. Mezi největší výhody používání French pressu patří bezpochyby rychlost a jednoduchost přípravy kávy, snadné mytí a dobrá kontrola nad teplotou vody. Chuť kávy je jemnější než v případě českého tzv. "turka"
Příprava kávy ve French pressu
1. Dejte vařit vodu
2. Vyjměte z umytého French pressu sítko s víčkem. Před každou přípravou kávy doporučujeme French press propláchnout čistou vodou.
3. Pokud nemáte k dispozici čerstvě namletou kávu, což je samozřejmě ideální, použijte tu, kterou jste si zakoupili a nechali namlít na hrubost, odpovídající velikosti ok sítka vašeho French Press. Na středně silnou kávu potřebujete 8 g na150 ml vody.
4. Až se voda v konvici uvaří, vyčkejte cca 30 vteřin po automatickém vypnutí, aby nebyla voda zcela vroucí a zchladila se na teplotu 95-96°C, což je pro přípravu kávy ve French pressu optimální.
5. Připravené množství mleté kávy nasypte do French pressu a pomalu ji zalijte odpovídajícím množstvím vody. Káva nesmí být na žádném místě suchá. Počkejte než káva začne "probublávat".
6. Na French press dejte víko se zvednutým sítkem a vyčkejte cca půl minuty. Pokud máte kávu hruběji namletou, je třeba nechat ji spařenou déle - 1,5 minuty - 2 minuty.
7. Sejměte víčko a kávu promíchejte lžící, aby nezůstávala na vnitřních stěnách nádoby French pressu. Poté víčko znovu nasaďte na French press a nechte kávu dalších 1,5 minuty louhovat. V případě hrubší kávy vyčkejte 2 minuty.
8. Nyní pomalu stlačujte sítko dolů. Pomalu proto, aby byla stlačena všechna káva a částečky kávy se nedostaly do horní části. Poté kávu ihned servírujte. Pokud ji necháte "stát" delší dobu, její chuť bude mdlá a ztratí svou lahodnost.