100% Arabica zrnková káva 1kg Lavazza Qualità Oro
Středně pražená zrnková káva Qualitá Oro je 100% odrůda druhu Arabica. Vybírané kávové boby jsou neobvykle sladké a pocházejí z těch nejlepších plantáží Střední Ameriky. Můžete se proto těšit na skutečně luxusní zážitek. Káva pro náročné zákazníky. Pochází z exotické Střední Ameriky a zpracovávána je v elegantní Itálii. Respektive v Turíně, tradiční společností Lavazza. Už jen to, že projde těmito „kávovými“ destinacemi, je známkou kvality. Káva Qualitá Oro je vhodná ke všem druhům přípravy. A také jako základ k nejrůznějším italským kávovým specialitám jako espresso, cappuccino či latte macchiato.
- zrnková káva
- Výrobce: Lavazza
- Složení kávy: Arabica
- Balení: 1000 g
- neobvykle sladké
- 100% odrůda druhu Arabica
- luxusní zážitek
- pochází z nejlepších plantáží Střední Ameriky
- ke všem druhům přípravy
100% odrůda druhu Arabica, zrnková káva, vhodná kde všem druhům přípravy
Zrnková káva Qualitá Oro je 100% odrůda druhu Arabica. Vybírané kávové boby jsou neobvykle sladké a pocházejí z těch nejlepších plantáží Střední Ameriky. Můžete se proto těšit na skutečně luxusní zážitek. Chuť kávy je velmi intenzivní, avšak stále jemná i pro ty nejzhýčkanější jazýčky. Neobsahuje totiž tak velké procento kofeinu. Jak už je u exkluzivní kávy zvykem, dostane vás také silné aroma. Co by však byla ta nejkvalitnější kávová zrna bez patřičného zpracování? Tím si jsou samozřejmě na Apeninském poloostrově jasně vědomi. Pražení je na škále intenzity střední a probíhá tzv. vzduchem. To znamená, že jsou všechna zrna propražena rovnoměrně bez náznaku poškození. Káva si díky těmto technikám zachová svoji nezaměnitelnou nasládlou chuť.
Drobné střípky o kávě
Podle dochovaných záznamů pochází káva z Etiopie, odkud se postupně rozšířila do celého světa. Arabové nejdříve svůj nalezený poklad v podobě nalezených kávových bobů a kávy samotné dlouze hlídali, ale dříve nebo později došlo k jejímu rozšíření i za hranice Arábie. Například do Brazílie, největšího světového producenta kávy, se káva dostala kolem roku 1730. Šikovný důstojník se tehdy dostal do přízně manželky panovníka ve Francouzské Guyaně a brazilská nadvláda v kávě mohla začít.
Mimo to se k počátkům jejího objevení také vztahuje mnoho legend. Ta nejznámější tvrdí, že habešský pastevec koz Kaldi si povšiml, že jeho zvířata vždy ožijí, když se napasou bobů z neznámého keře. Proto boby z keře sesbíral a svěřil se místnímu opatovi. Ten nejdříve boby odsoudil a jejich povzbudivé účinky připsal ďáblu a vhodil je do ohně. Vůně kávových zrn však donutila opata změnit názor. Od té doby slouží upražená, rozdrcená kávová zrna zalitá vodou jako povzbuzující nápoj k tomu, aby mniši vydrželi recitovat své dlouhé modlitby.
A věděli jste, že káva je druhou největší světovou komoditou? Na její produkci se podílí více než 25 miliónů lidí a další půl miliarda se podílí na její distribuci. Samotná káva dále neobsahuje žádné kalorie, ale podílí se na jejím spalování. Jeden šálek kávy obsahuje 70 kávových zrn a nejdražší káva je káva z cibetšího trusu (cibetka je malé kunovité zvíře). Každý den se navíc vypije neuvěřitelných 2,25 miliardy šálků kávy. Kolik jich vypijete vy?